Su İzolasyonu
Su İzolasyonu Nedir?
Su izolasyonu binaların ömürlü olması, her türlü iç dış etkenlerden korunması, hava şartlarından etkilenmemesi ve binaların ömrünü uzatmak için alınan önlemlerdir. İzolasyon yapılmadığı takdirde binalara nüfus eden kar, yağmur, yeraltı kaynakları, nem gibi faktörler binaya ve bina yapısına zarar vermektedir. Bu zarar hem binanın durumunu hem de binanın görüntüsünü etkilemektedir. Bu nedenlerden dolayı binaların korunaklı olabilmesi için su izolasyonu yapılması gerekir. Bu önlemler tüm bina için bir değildir, temel için ayrı, teras, çatı ve ıslak hacimler için ayrı önlemler alınır.
Su İzolasyonu Nasıl Yapılır?
İzolasyon sayesinde yaşam alanlarınız korunaklı olmaktadır.
Yapısal ve yüzeysel olarak 2 farklı şekilde yapılmaktadır. Yapısal su izolasyonunda yalıtımı istenen harç, beton ve benzeri yapıların içine kimyasal maddeler eklenmektedir. Kimyasalların özelliği malzemenin içinde ki gözenekliği kaldırmaktır. Yapı olarak gözeneklik arttıkça su geçirme özelliği de bir o kadar artacaktır. Bu sebepten dolay gözeneklik kaldırılır. Yapısal izolasyon yapılırken malzemelerin karıştırılmasına ve uygulama tekniklerine dikkat edilmesi gerekir.
Yüzeysel izolasyonda ise; suyun etkisinden korunması gereken yapı ile su arasına su membranı uygulanmaktadır. Yüzeysel izolasyon yapılacak bölge sağlam olmalıdır. Yüzeysel izolasyon yapılmadan önce mutlaka yüzey temizlenmelidir. Bu nedenle su izolasyonu yapabilmek için yüzeyin kuru ve temiz olması gerekir.
Su İzolasyonu Faydaları Nelerdir?
- Betonun içinde bulunan demirlerin paslanmasını engeller.
- Bina taşıma kapasitesinin düşmesini önler, depreme karşı dayanaklı hale gelir.
- Binaların küflenmesini ve bakteri oluşumunu engeller.
- Suyun herhangi bir yerden damlamasını ve su basmalarını engeller.
- Binaların ömrü uzar, bakım masrafları azalır.
- Su depolarında, su kaçaklarını önler.